Een tuinontwerp maken? Hier moet je op letten

07 Jun Door Woonexperiencecentre.nl

Een tuinontwerp maken? Hier moet je op letten

Een goed ontworpen tuin levert veel tuinplezier en ontspanning op. Maar het maken van een tuinontwerp kan best ingewikkeld zijn. Je moet met veel factoren rekeninghouden, om tuinproblemen in de toekomst te voorkomen en om ervoor te zorgen dat het eindresultaat naar je zin is. Geen nood, in dit blogartikel vertellen we je waar je op moet letten bij het maken van een tuinontwerp.

Breng je tuin in kaart

Begin met het in kaart brengen van je tuin. Maak een schets en noteer de afmetingen erin. Houd ook rekening met eventuele hoogteverschillen en de richting van de zon gedurende de dag.

Bepaal je tuinwensen

Denk na over hoe je de tuin wilt gebruiken. Heb je kinderen die ruimte nodig hebben om te spelen? Wil je een plek om te ontspannen en te lezen, of een ruimte voor buiten dineren en entertainen? Misschien wil je een moestuin of een plek voor huisdieren. Maak een lijst van je behoeften en wensen, zodat je hier rekening mee kunt houden bij het maken van het tuinontwerp.

Kies een tuinstijl

De stijl van je tuin moet passen bij je persoonlijke smaak en de architectuur van je huis. Enkele populaire tuinstijlen zijn bijvoorbeeld de moderne tuinstijl, waarbij de beplanting minimalistisch is en het grootste gedeelte van de tuin betegeld wordt.

Voor de natuur is dat helaas geen goede keuze, omdat een dergelijke tuin insecten, vogels en andere dieren zoals egels weinig te bieden heeft.

Een landelijke tuin met veel natuurlijke materialen en veel planten is een betere keuze, maar het moet natuurlijk wel je smaak passen.

Bepaal de indeling van je tuin

De indeling van je tuin is belangrijk voor de functionaliteit en het visuele aspect. Overweeg de volgende elementen:

  • Looppaden: Creëer logische en aantrekkelijke routes door je tuin. Gebruik materialen die passen bij de stijl van je tuin, zoals grind, stenen of hout.
  • Terrassen en zitplekken: Bepaal waar je terrassen, zitplekken en eventuele eetgedeeltes wilt plaatsen. Denk aan de zon- en schaduwrichting om het meeste uit deze ruimtes te halen.
  • Groenstructuren: Bomen, struiken en hagen vormen de basis van je tuinontwerp. Kies planten die passen bij je tuinstijl en bij je onderhoudswensen. Als je bijvoorbeeld alleen maar snelgroeiende planten kiest, sta je om de haverklap te snoeien. Als je niet van tuinonderhoud houdt, gaat het tuinplezier al snel achteruit.

Watermanagement

Waterbeheer is van belang voor gezonde beplanting, maar ook voor het bestrijden van wateroverlast. Omdat we steeds vaker met hevige regenval te maken krijgen, is de kans op wateroverlast relatief groot. Denk daarom na over de afwatering en de opvang van regenwater. Op die manier kan je het water op een later moment weer hergebruiken.

Verlichting

Tuinverlichting verlengt de gebruikstijd van je tuin en verhoogt de veiligheid. Met name sensorverlichting heeft een afschrikwekkend effect op criminelen.

Maak gebruik van verschillende soorten verlichting, zoals:

  • Functionele verlichting: Verlicht paden, opritten en trappen om ongelukken te voorkomen.
  • Sfeerverlichting: Gebruik zachte verlichting om een gezellige sfeer te creëren op terrassen en zitplekken.
  • Accentverlichting: Verlicht specifieke elementen zoals bomen, beelden of waterpartijen om visuele interesse toe te voegen.

Tuinontwerp laten maken

Het maken van een tuinontwerp is geen makkelijke klus en je moet met veel zaken rekeninghouden. Veel mensen kiezen er dan ook voor om het laten maken van een tuinontwerp uit te besteden aan een professionele hovenier. Twijfel je dus of het zelf maken van een tuinontwerp een goed idee is, kies dan het zekere voor het onzekere en investeer om een tuinontwerp te laten maken.

Het voordeel van het laten maken van een tuinontwerp is dat je de tuinaanleg vervolgens door hetzelfde hoveniersbedrijf kunt laten verzorgen.